ရန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါး (အုိးဘဲဥ)
မုန္႔ဟင္းခါးကို ျမန္မာလူမ်ဳိးတုိင္း မနက္စာအျဖစ္ အလြန္မွ ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးကို ဆုိင္ေတြမွာ ၀ယ္စားတာမ်ားေပမယ္႔ အိမ္မွာ ကိုယ္တုိင္လုပ္စားခ်င္သူမ်ားအတြက္ အထူးရည္ရြယ္ထားပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးထဲမွာမွ အိုးဘဲဥ မုန္႔ဟင္းခါးမွ ၀တ္ရည္က ၾကိဳက္တာ။ ဒါေပမယ္႔ ၀တ္ရည္ အရင္က မုန္႔ဟင္းခါး တစ္ခါမွ ကိုယ္တုိင္မခ်က္ဖူးဘူး၊ အေဒၚတုိ႔၊ အေမတုိ႔ ခ်က္တာေတြပဲ ကပ္စားေနတာ။ ဒီေန႔ေတာ႔ ကိုယ္တုိင္ ခ်က္စားခ်င္တယ္၊ ျမန္မာရုိးရာဓေလ႔ျဖစ္တဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးေတာင္ မခ်က္ဖူးရင္ မေကာင္းဖူးရယ္လုိ႔ ေတြးမိတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ စခ်က္တဲ႔အေနနဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါး ၁ပိသာစာ တအိမ္သားလံုး စားလို႔ရေအာင္ ခ်က္ျဖစ္သြားတယ္။ အေဒၚေပးတဲ႔နည္းအတုိင္း ခ်က္လုိက္တဲ႔ အရသာက တကယ္ဂြတ္ရွယ္ပဲ၊ အိမ္သားေတြလည္း အရမ္းအားေပးၾကတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ခ်က္နည္း အဆင္႔ဆင္႔ကို ပံုနွင္႔တကြ ေဖာ္ထားထားေပးလိုက္ပါတယ္…
ရန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၁ပိသာ
၂။ ငါးခူး – ၄၀ က်ပ္သား (ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ အသားထြင္ထားေပးပါ)
၃။ ငေပ်ာအူ – ၁အူ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ငေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။
၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
၅။ ကုလားပဲ – ၁၀က်ပ္သား (နူးအိေအာင္ ေရျဖင္႔ျပဳတ္ထားျပီ blenderျဖင္႔ ၾကိတ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ကုလားပဲျပဳတ္ရည္ အခ်ဳိရည္မ်ားကို မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ထဲ ထည္႔ရန္ သိမ္းထားပါ။
၄။ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
၅။ ပဲေၾကာ္
၆။ ဘဲဥ – ၁၀လံုး (က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ထားေပးပါ)
ရ။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)
ဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၃ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀က်ပ္သား
၆။ ငရုတ္ပြနီ – ၅ေထာင္႔ (ေထာင္းျပီ ၾကိတ္ထားကာ ငရုတ္သီးနွစ္ယူပါ)
ရ။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း အေမာက္
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ ငါးခူးကို ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ စပါးလင္(၁ပင္)ကို ခ်ည္ျပီ ျပဳတ္ေပးထားပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူးကို အသားႏြင္းေပးပါ။
၃။ ရလာေသာ ငါးခူးအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာျပဳတ္ေပးပါ။ ျပီမွ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)စာ ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။
၄။ အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ။
မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္
၅။ ငါးဆီသပ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (ငါးဆီသပ္၊ ပဲျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးျပဳတ္ရည္မ်ား၊ ေရ(၂လီတာ)၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၆။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔၊ blender နဲ႔ၾကိတ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။
ရ။ ထုိ႔ေနာက္ ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၈။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ငေပ်ာအူမ်ား ထည္႔ေပးပါ။
၉။ ငေပ်ာအူႏူျပီဆုိလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာ ဘဲဥမ်ား နွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္) ျဖဴးေပးပါ။
၁၀။ က်က္ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။
၉။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားလွ်င္ မီးပိတ္ထားျပီ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ ၁၀က်ပ္သား၊ နံနံပင္၊ ပဲေၾကာ္မ်ားျဖင္႔ ျပင္ဆင္ထားပါ။
၁၀။ မုန္႔ဟင္းခါးရည္မ်ားထည္႔ျပီ အုိးဘဲဥ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..
oh i really miss mont hninn kar…yesterday ka top ready made eat tae tal…but not that good like fresh one…yangon pyan lar ma bae a wa eat top mal 😀
ငါမုန္႔ဟင္းခါး လက္ရာ ကိုယ္ျပန္လာမွ လက္စြမ္းျပရမယ္.. 🙂
Could u tell me how to skin of cat fish?
ငါးခူးကို ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီရင္ ငါးခူးအသားက်က္လည္း က်က္ေနျပီမို႔ ငါးခူးအေရခြံေတြ အလြယ္တကူ ခြာလုိ႔႔ရပါတယ္။ ျပဳတ္ျပီမွ ခြာတာပါ.. ျပီလွ်င္ အရုိးဖယ္ျပီ အသားကို ႏြင္းလုိက္ရုံပါပဲ။ 🙂
ဆိုင္မွာ စားတုန္း ဟင္းရည္ျပတ္ပါတယ္..ဆိုင္ရွင္မိန္းမက ပူညံပူညံလုပ္ပီး…ခြဲထားတဲ့ ဟင္း
ေရ ေလာင္းထည့္ပါတယ္..ေနာက္ အခ်ိဳမႈန္႔ကို အထုတ္ႀကီး တစ္၀က္ေလာက္ သြန္ခ်လိုက္တယ္…..မီးျပင္းတိုက္….ထပ္ေရာင္းတယ္…
အျပင္မွာ ေရာင္းတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးမ်ား ၀ယ္မစားတာ ေကာင္းလိမ့္မယ္…
ဟုတ္တယ္။ ၀တ္ရည္လည္း အျပင္က မုန္႔ဟင္းခါးဆုိ မစားသေလာက္ပဲ။ သူတုိ႔သံုးတဲ႔ ငံျပာရည္ကလည္း မေကာင္းဘူး၊ အခ်ဳိမွုန္႔ အရသာပဲ ရတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါး အရသာကို မရတာ။ ဒါေၾကာင္႔ အိမ္မွာပဲ ကိုယ္တုိင္ လုပ္စားျဖစ္သြားတာ။ အားရင္လည္း လုပ္စားၾကည္႔ပါေနာ္… 😀
ျဖစ္သလို လုပ္တတ္တဲ့ ျမန္မာ့အေလ့အက်င့္ေတြကို ေသြဖီၿပီး အြန္လိုင္းမွာ စံနစ္တက်
လုပ္နည္းလုပ္ဟန္ပါ တင္ျပတဲ့ မ၀တ္ရည္ကို အထူးေက်းဇူး တင္ပါတယ္ဗ်ာ…
၀တ္ရည္ကလည္း ေက်းဇဴးပါေနာ္.. 🙂
hey guy,
why you told like that? i think u are so stupid.
ဆန္မႈန္႔ ပဲမႈန္႔ မ်ားေစ်းက ၀ယ္လွ်င္ လံုး၀ မစစ္ပါ။ပဲမႈန္႔မ်ား ပိုဆိုးပါတယ္။ကုလားပဲလံုး၀ မစစ္သလို ပဲအစံု ေရာႀကိတ္ထားတာပါ။အစစ္စားလိုသူမ်ား ကုလားပဲအစစ္ေလွာ္ၿပီး ႀကိတ္
ပါ။ျမန္မာအစားအေသာက္ မ်ားရဲ႕အားနည္းခ်က္သည္ ျဖစ္သလို လုပ္ပီး အင္ထုတတ္ျခင္း
ျဖစ္ပါသည္။။မ၀တ္ရည္ရဲ႕ ခ်က္နည္းမ်ား စံနစ္က်ျခင္း ပစၥည္းမ်ား အစစ္ျဖစ္ျခင္း မ်ားအတြက္ ေက်းဇူးပါ။
ပဲမွုန္႔က မစစ္တဲ႔အျပင္ ၾကိတ္ျပီသား ပဲမွုန္႔ကို မုန္႔ဟင္းခါးထဲ ထည္႔ရင္ ဖြယ္ဖြယ္ၾကီး ျဖစ္သြားျပီ မုန္႔ဟင္းခါးက စားလုိ႔ သိပ္မေကာင္းဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ ၀တ္ရည္က ကုလားပဲကို ျပဳတ္ျပီမွ ျပန္ၾကိတ္ျပီ ထည္႔သံုးထားတာပါ။ Thanks also 🙂
ညီမေလးေရ..
ညီမေလးခ်က္ထားတာၾကည့္ၿပီး စားခ်င္လိုက္တာ..
ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးေလးကို လြမ္းလိုက္တာ..
ငါးခူရွာလို႔ခက္တာရယ္ ငွက္ေပ်ာအူလံုးဝမရွိတာရယ္နဲ႔ ရယ္ဒီမိတ္အထုတ္ေတြပဲ ခ်က္စားေနရပါတယ္..
😦
ညီမေလးခ်က္ထားတာကိုပဲ အဝစားလိုက္ၿပီေနာ္..
ေက်းဇူးညီမေလး
မခင္ယမံု အနားမွာ ရွိရင္ တကယ္ခ်က္ေကြ်းခ်င္တာ… နုိင္ငံျခားမွက ငွက္ေပ်ာအူ ရွာမရတဲ႔ ျပသာနာက ဆုိးသားေနာ္… အျမဲအားေပးလုိ႔ ၀တ္ရည္ကလည္း မခင္ယမံုကို အထူးေက်းဇူးပါ.. 😛
Want to eat so much……
စားသြားပါ.. sis yay.. 🙂
အခ်ိန္ကုန္-ေငြကုန္-လူပင္ပန္း ခ်က္ခ်င္စမ္းခ်င္တဲ႔ ၀ါသနာ ၀ဋ္ေၾကြးကပါလာေတာ႔ လဲ မေနနိုင္ဘူး-ၿပီးရင္ ပန္းကန္ေတြအိုးေတြကေဆးရေသးတယ္။ေကာင္းေကာင္းမေကာင္းေကာင္း ေကာင္းတယ္လို႔ေၿပာတာ နဲ႔ပဲ ေနာက္တစ္ေခါက္ က ခ်က္စမ္းဖို႔ ၿဖစ္ၿပန္ေရာ–ခုလဲ တင္ထားတဲ႔လူကတင္ထားေတာ႔ စမ္းရဦးမယ္–စိတ္ပဲဆိုးရမလို–ေက်းဇူးပဲတင္ရမလို–ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ား
hee ၀တ္ရည္နဲ႔ ၀ါသနာခ်င္းတူ တစ္ေယာက္ ေတြ႔ျပီ.. ေက်းဇူး.. 😀
မုန္႔ဟင္းခါးရနံ႔ေလး ႏွာ၀မွာ ေမႊးလာသလိုေတာင္ ခံစားမိတယ္ ၀တ္ရည္ေရ…။
hee Thanks a lot မျမေသြးနီ။ မကို အနီးမွာ ရွိရင္ တကယ္ေကြ်းခ်င္တာ.. 😛
ဗိုက္ဆာလိုက္တာ ဝတ္ရည္ရယ္
တစ္ပြဲေလာက္ အိုးဘဲဥေလးနဲ႔ ေကၽြးပါေနာ္
သနားဖို႕ေကာင္းတယ္ ကိုယ္႕ကိုယ္ကို
ရန္ကုန္ေရာက္တုန္း မုန္႕ဟင္းခါးေလးေတာင္ စားခ်ိန္မရလိုက္ခဲ႕ဘူး
ေတာ္ေသး .. တီတင္႔ဆီက နန္းၾကီးသုပ္ေလး စားလိုက္ရေသးလို႔ း)
မေခ်ာ အမ်ားၾကီး စားသြားပါေနာ္.. အုိးဘဲဥတပြဲခုပဲ ပါဆယ္ထုတ္ျပီ ေရႊလီကို အျမန္ေခ်ာပို႔နဲ႔ ပို႔ေပးလိုက္ျပီ.. 🙂 ဟုတ္ပ အန္တီတင္႔ နန္းၾကီးသုတ္ အရမ္းစားလုိ႔ေကာင္း.. 🙂
ညီမေလး အမကိုလည္းအိုးဘဲဥတပြဲေလာက္ေပးပါေနာ္
မစားရတာအေတာ္ၾကာလို႕ စားလို႕အရမ္းေကာင္း
ႈငရုတ္ေကာင္းအနံ႕ေလးကလည္းအရမ္းေမႊး
စာရိုက္ရင္းနဲ႕ သေရေတြက်သြားတယ္ေနာ္
ေက်းဇူးတင္လွ်က္
ရမယ္ မျမတ္။ အုိးဘဲဥနဲ႔ တပြဲ ရွယ္ပို႔ေပးလုိက္ျပီေနာ္… 🙂
စားလို႔ေကာင္းလိုက္မဲ႔ျဖစ္ခ်င္း
တို႔သိတဲ႔ ခ်က္နည္းထက္ေတာင္မွ ပိုေကာင္းေသးတယ္
ေနာက္တစ္ေန႔မွ ခ်က္စားႀကည္႔ဦးမယ္ေနာ္
အေသးစိတ္ေဖာ္ျပေပးတဲ႔ အတြက္ေက်းဇူးေနာ္
ဟုတ္ကဲ႔ ခ်က္ျပီရင္လည္း အဆင္ေျပ၊ မေျပေလ ျပန္ေျပာေပးပါေနာ္.. အဆင္ေျပရင္ေတာ႔ ၀တ္ရည္ကိုလည္း ေကြ်းေပါ႔.. Just kidding. 🙂
ဘယ္လုိခ်က္တာလဲ
ပုံထဲမွာေတြ့ျပီးအရမ္းစားခ်င္တယ္
ခ်က္နည္းကို အေပၚမွာ ေရးထားေပးပါတယ္.. 🙂
အရမ္းသေပါေကာင္းတာဘဲ သည္တစ္ခါျမန္မာျပည္ရင္သြားစားရမယ္
Thanks par:)
အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆြဲနဲ႕စားတဲ့ ပဲေသြးလုပ္နည္းေလးသိရင္ တင္ေပးပါလား
ပဲေသြးလုပ္နညး္ေတာ႔ သိဘူး.. 🙂
ပဲေသြးကေစ်းမွာေရာင္းပါတယ္ …
အိမ္မွာလာခ်က္ေပးရင္ေကာင္းမွာဘဲဟင္။။။။။။။။။။။။။
🙂
ေက်းဇူး ..ပါ အုိးဘဲဥ က ဘယ္ လုိ လုပ္ ရပါသလဲရွင ္
ျပဳတ္ျပီသား ဘဲဥေတြကို အခြံႏြာျပီ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်ခါနီးမွ ထည္႔ျပီ ခ်က္ရတာပါ.. 🙂
ဆိုင္ကအိုးဘဲဥ ပိုစားခ်င္တယ္ … အိမ္မွာခ်က္ရင္ အိုးဘဲဥ စားခ်င္ေတာ့ဘူး … တူတူပဲဟာကိုေနာ္ …
အ၇မ္းၾကိဳက္တယ္
Thanks 😛
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္မုန္ ့ဟင္းခါးခ်က္နည္းတင္ေပးလို ့
[…] ျဖစ္ခ်င္ေတာ့ တရက္က ဝတ္ရည္ကလဲ ရန္ကုုန္ မုုန္႔ဟင္းခါးဆိုုျပီး ပိုုစ့္ တင္ေသးေတာ့ […]