အီတလီစတုိင္ Spaghetti စပါ(ဂ္)တီ
Spaghetti က အီတလီ အစားေသာက္ပါ။ ၀တ္ရည္အိမ္က အရမ္းၾကိဳက္လို႔ ခဏခဏ လုပ္စားျဖစ္တယ္.. အရသာကလည္း ေတာ္ေတာ္ေကာင္း၊ အနံ႔ေလးကလည္း အေနာက္တုိင္း အေမြွးအၾကိဳင္အနံ႔ေလး၊ ခ်ိစ္ အရသာေလးနဲ႔မုိ႔ စပါ(ဂ္)တိီ ခ်စ္သူေတြ ၾကိဳက္နွစ္သက္ၾကမွာပါ။ စားသံုးသြားၾကပါအုန္းေနာ္….
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကက္သား (သို႔) အမဲသား – ၂၀က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၂။ မုန္လာဥနီ – ၁ခု (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၃။ ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မြွာ (နွုတ္နွုတ္ဆင္းပါ)
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနွစ္ (Tomato Paste) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၆။ ဂ်ဳံမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၇။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (အမဲ) – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္ (ေထာင္းျပီးသား အမွုန္႔)
၈။ Red wine (အမဲသား) (သို႔) Whine wine (ၾကက္သား) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၉။ Oregano၊ Thyme – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္စီ (အေနာက္တုိင္း ဟင္းခတ္ အေမြးအၾကိဳင္)
(ျမဳိင္ေဟ၀န္တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
၁၀။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၁။ ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၁၂။ ခ်ိစ္ – အနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး Bolognese Sauce ကို အရင္ခ်က္ရပါ႔မယ္။
၂။ ဒယ္ထဲ ဆီ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း) ထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီထည္႔ဆီသပ္ အညိွေရာင္သန္းလာသည္ အထိ ေမြွေပးပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနွစ္ ထည္႔ျပီး ဂ်ဳံမွုန္႔မ်ား ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၄။ ျပီးမွ ေရတစ္ခြက္ထည္႔ေမြွေပးျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနွစ္ မပ်စ္မက်ဲတြင္ နွုတ္နွုတ္ဆင္းထားေသာ အမဲသား(သို႔) ၾကက္သား၊ မုန္လာဥနီမ်ား ထည္႔ေမြွေပးပါ။
၅။ အမဲသား(သို႔) ၾကက္သား နူးရန္ လုိအပ္ပါက ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည္႔ေပးပါ။
၆။ အရသာ အတြက္ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ ျဖဴးျပီး ေရာေမြွလိုက္ပါ။
ရ။ အရသာ အေနေတာ္လွ်င္ Red wine (သုိ႔) White wine ထည္႔ျပီး ေရေမြွျပီး အပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ထားပါ။
၈။ ေနာက္ဆံုးမွ အေနာက္တုိင္း ဟင္းခတ္အေမြွးအၾကိဳင္ ထည္႔ေမြွလိုက္ပါ။
၉။ Bolognese Sauce ကိုရျပီး ဆိုလွ်င္ Spaghetti ေခါက္ဆြဲကို ေရမ်ားမ်ားျဖင္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။ ျပီးမွ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ ေရစစ္ျပီး ပန္းကန္ျပား တစ္ခု ထဲထည္႔ထားေပးပါ။
၁၀။ ျပီးလွ်င္ Bolognese Sauce ကို ေခါက္ဆြဲေပၚသို႔ ဆမ္းလိုက္ပါ။
၁၁။ အေပၚမွ ခ်ိစ္ေလးတြင္ ျခစ္တံျဖင္႔ ျခစ္ျပီး တင္လိုက္ပါ။
၁၂။ အနံ႔ေရာ အရသာေရာ အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ႔ စပါ(ဂ္)တီကို စားသံုးနုိင္ပါျပီး….
looking very nice….yummy
Thanks Hmone Gyi yay .. 😉
စားခ်င္ေသးတယ္ 😀
ဟီးဟီး ေနာက္ေန႔က် ၾကက္သားနဲ႔ လုပ္ေပးမယ္ 🙂
ေမႊးေနတာပဲဗ်ာ…ဟီးးး
ေမြွးဆို အေနာက္တိုင္းဟင္းခတ္ အေမြွးအၾကိဳင္ သံုးထားတာကို.. း)
looks delicious! Well done Wut Yee.
Evy ေက်းဇူးပဲေနာ္ 🙂
ငါ့ညီမကအီတလီစာၾကိဳက္တာပဲ။ ေနာက္တစ္နည္းထပ္ေပးမယ္ေနာ္။ေရာမၿမိဳ ့ရဲ့ traditional plate ပါ။ Carbonara လို ့ေခါ ္တယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးကိုပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာေခါက္ထားပါ။ ဒယ္အိုးထဲဆီနည္းနည္းထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၁ မႊာထည့္ေမႊပါ။ မီးအပူခ်ိန္နည္းနည္းပဲထားပါ။ ၿပီးရင္ဝက္ေပါင္ေၿခာက္အတံုးေလးေတြထည့္ ေၾကာ္ပါ။ ခဏပဲေၾကာ္ပါ .အၾကာၾကီးေၾကာ္ရင္ အရမ္းငံသြားတတ္လို ့။ ၿပီးရင္ၿပဳတ္ထားတဲ့ spaghetti ကိုေရာလိုက္ပါ။spaghetti ကပူေနဖုိ့လုိပါတယ္။ ၿပီးရင္ေခါက္ထားတဲ့ၾကက္ဥကိုေရာေမႊလိုက္ပါ။ငရုတ္ေကာင္းမွူန့္(အမည္း) နည္းနည္းထည့္ပါ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ cheese အမွုူန့္ေလးေတြအေပါ ္ကၿဖဴးၿပီးစားပါ.
spaghetti မၾကိဳက္တဲ့အမေတာင္ Carbonara ကိုၾကိဳက္တယ္။ လုပ္စားၾကည့္ပါ..
မျငိမ္းေရ Carbonara စားလို႔ေကာင္းမယ္႔႔ပံုပဲ လုပ္စားၾကည္႔အုန္းမွ.. ေက်းဇူးပဲေနာ္.. း)
carbonara မွာ ၀က္ေပါင္ေၿခာက္နဲ.မလုပ္ရဘူးဗ်ိဳ. bacon နဲ.ခ်က္ရတာပါ ။ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္.နဲ. cheese နဲ.ၾကက္ဥ အနွစ္ ကိုေသၿခာစြာေမႊေပးရပါတယ္ bacon ကို အနဲးငယ္ၾကြတ္မွေကာင္းတာပါ ။ bacon မွာနွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္ ပံုမွန္ bacon နဲ. pancaumttar လို.ေခၚတဲ. bacon တစ္မ်ိဳးကိုအသံုးၿပဳရပါတယ္ ။
ဆရာလုပ္တာမဟုတ္ပါ ကၽြန္ေတာ္ လက္ရွိ လုပ္ေနတာ Italian food ကိုလုပ္ေနတဲ. ပန္ကန္ေဆး ခြက္တိုက္ ဟင္းခ်က္ေနတဲ.ေတာသားပါ။
Italian food ခ်က္တဲ႔ ေနရာမွာ တကယ္ ဆရာၾကီးေပါ႔ေနာ္.. ၀တ္ရည္ကေတာ႔ မတတ္သေခါက္ေလာက္ပါပဲ… Carbonara ေသခ်ာေပါက္ခ်က္စား ပါမယ္.. ေက်းဇူးပဲေနာ္.. 🙂
အေနာက္တုိင္း ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္ဆိုတာ ဘာေတြကိုေျပာတာလဲ အစ္မ။
အေနာက္တုိင္း ဟင္းခတ္အေမြွးအၾကိဳင္ ဆိုတာ Oregano, Thyme, Rosemary, etc… ကိုေျပာတာပါ။ အေနာက္တိုင္းဟင္းေတြ ခ်က္ရင္ အသံုးမ်ားတဲ႔ အေမြွးၾကိဳင္ေတြပါ။ 😉
bacon ဆိုတာ ဘာလည္းဟင္ ဒီကလည္း စပါဂတီ အရမ္းႀကိဳက္ပါသည္။ သို႕ေသာ္ မလုပ္တတ္ပါ
bacon ဆိုတာ ဘာလည္းဟင္ ဒီကလည္း စပါဂတီ အရမ္းႀကိဳက္ပါသည္။ သို႕ေသာ္ မလုပ္တတ္ပါ
pancaumttar
Bacon ဆိုတာ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ကို ေျပာတာပါ။ စပါဂတီက သိပ္မခက္ပါဘူး။ လုပ္စားၾကည္႔ပါ… 😀