ဘဲသား ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ (၁၀ေယာက္စာ)
ဒါကေတာ႔ ဘဲသား ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲေလးပါ။ အရင္က ၀တ္ရည္ အေဒၚခ်က္တဲ႔ ဘဲသား ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲက အရမ္းေကာင္းလို႔ နံမည္ၾကီးပဲ။ ဒါေၾကာင္႔ ခုအေဒၚဆီက ခ်က္နည္းေတာင္းျပီ ၀တ္ရည္ ကိုယ္တုိင္ ခ်က္ထားတာပါ။ လုပ္ပံုအဆင္႔ဆင္႔လည္း ေသခ်ာေရးေပးထားပါတယ္။ ေႏြရာသီ အားလပ္ရက္မ်ား မိသားစုနဲ႔တူတူ လုပ္စားနုိင္ေအာင္ပါ။ ခ်က္နည္းကို ၾကည္႔ရေအာင္…
ဘဲေကာ္ရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဘဲသား – တျခမ္း (အထဲမွ ကလီစာမ်ားကို သန္႔စင္ျပီသား)
- မွုိေျခာက္ – ရခု (ေရေႏြးျဖင္႔ျပဳတ္ ထားေပးျပီ အရွည္လွီးထားပါ)
- ပဲလိပ္ – ၅က်ပ္သား (လက္မအရြယ္ေလးမ်ား ပိုင္းထားကာ ေရစိမ္ထားေပးပါ)
- ပန္းေျခာက္ – ၅က်ပ္သား (ေရစိမ္ထားေပးပါ)
- ၾကက္ဥ အကာ – ၃လံုး (ၾကက္ဥအနွစ္မ်ားကို ဖယ္ျပီ အကာမ်ား ခေလာက္ထားပါ)
- ေကာ္မွုန္႔ – ရ၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
- ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
- ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၾကက္သားမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
- သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
- တရုတ္မာဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲနွင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေခါက္ဆြဲ – ၅၀ က်ပ္သား
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ခု (နွုတ္နုွတ္စဥ္းျပီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ လုပ္ထားေပးပါ)
- ပဲပင္ေပါက္ – ၁၀က်ပ္သား (အျမွီးမ်ား ဖယ္ျပီ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၅စည္း (အရွည္ေလးမ်ား လွီးကာ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
- ကန္စြန္းရြက္ – ၁စည္းတ၀က္ (ႏြင္းျပီ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
- ငပိ – လက္တဆုတ္စာ
ျပဳလုပ္နည္း ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ေထာင္႔ကို ငပိနွင္႔ ေရာေထာင္းျပီ သံပရာသီး (၁လံုး) ညွစ္ထည္႔ကာ ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဘဲသားမ်ားကို ေရျဖင္႔ သန္႔စင္ေအာင္ ေဆးျပီ အတံုးၾကီးမ်ား တံုးကာ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ျဖင္႔ ေရာနုယ္ထားပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အုိးၾကီးတစ္ခုထဲ ေရ(၅လီတာ)ထည္႔ကာ ပြက္ေအာင္အထိ တည္ထားေပးပါ။
၃။ ေရဆူလာလွ်င္ ဘဲသားမ်ားကို ထည္႔ကာ နူေအာင္အထိ အဖံုးအုပ္၍ ၂နာရီခန္႔ တည္ထားေပးပါ။
၄။ ဘဲသား နူသြားျပီဆုိမွ ဘဲသားမ်ားကို ျပန္ဆယ္ကာ အသားႏြင္းေပးပါ။
၅။ ျပီေနာက္ ဘဲျပဳတ္ရည္အုိးထဲ ေရေႏြး(၁လီတာ) ထပ္ထည္႔ကာ ပြက္ေအာင္ ျပန္တည္ထားပါ။
၆။ ဘဲျပဳတ္ရည္မ်ား ဆူလာလွ်င္ အသားႏြင္းထားေသာ ဘဲသား၊ မွုိေျခာက္၊ ပဲလိပ္၊ ပန္းေျခာက္မ်ားကို ေရာထည္႔ေမႊေပးပါ။
ရ။ ထုိ႔ေနာက္ အရသာအတြက္ (တရုတ္မဆလာ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ သၾကား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔) မ်ား ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။
၈။ အရသာ အေနေတာ္သြားျပီဆုိလွ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္မ်ားကို ဇြန္းျဖင္႔ ျပန္ေမႊျပီ ဆူေနစဥ္အတြင္း ျဖည္းျဖည္းျခင္း ေလာင္းထည္႔ပါ။
၉။ ဘဲသာေကာ္ရည္ မပ်စ္မက်ဲ ဆူေအာင္တည္ထားေပးပါ။
၁၀။ အရမ္းပြက္ပြက္ဆူလာမွ ခုနက ခေနာက္ထားေသာ ၾကက္ဥအကာမ်ားကို ျဖည္းျဖည္းျခင္း ေလာင္းထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆူလာမွ ၾကက္သာအကာမ်ား ထည္႔ပါ၊ မဟုတ္လွ်င္ ေကာ္ရည္ ေနာက္သြားပါလိမ္႔မည္။
၁၁။ ဘဲသား ေကာ္ရည္ရျပီဆုိလွ်င္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ဆင္ပါေတာ႔မည္။
၁၂။ အရင္ဆံုး ေဇာက္ခြက္တစ္ခုထဲ တစ္ေယာက္စာ ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေသာ (ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ကန္စြန္းရြက္)ထည္႔ေပးပါ။
၁၃။ ျပီမွ အေပၚမွ ဘဲသားေကာ္ရည္ေလာင္းထည္႔ကာ ငပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင္႔ အရသာရွိေသာ ဘဲသားေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲကို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
yummy yummy wanna eat now heee…look really delicious
ပံုၾကည္တာနဲ ့တင္ စားခ်င္စိတ္ေပါက္လာျပီ။
ညီမေလး….ေက်းဇူေနာ္…
အမ လုပ္စားမယ္…
Plz try Ma Nandar!! it is really yummy one! 🙂
looks really delicious..wanna eat right now!! 😀
Yeah it is! 🙂 Thanks..
နည္းနိႆယေလးယူသြားတယ္ ဝတ္ရည္ေရ။
ဒီတစ္ေခါက္ ဝတ္ရည္လာလည္ရင္ လုပ္ေကြ်းဘို႔ း))
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
၀တ္ရည္က အန္တီတင္႔ကိုေတာင္ အိမ္ဖိတ္ေကြ်းမယ္ဆုိျပီ အေၾကြးတင္ေနတာ။ မေခ်ာျပန္လာလည္မွ ဖိတ္လိုက္မယ္ေနာ္.. ေက်းဇူးပါ အန္တီတင္႔ေရ.. 🙂
ေနာက္တစ္ေခါက္ ရန္ကုန္လာရင္ ေသခ်ာေပါက္ ဝတ္ရည္ဆီလာျပီသာမွတ္
အဲဒီခါက် အမ်ားၾကီး ေကၽြးရမယ္ေနာ္။ း)
ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ ၾကိဳက္တယ္။ စားခ်င္တယ္
မေခ်ာေရ ဒီတစ္ခါ ၇န္ကုန္လာရင္ တကယ္ခ်က္ေကြ်းမွာ… ခုေတာင္ ပါဆယ္နဲ႔ပို႔ေပးလို႔ရရင္ ပို႔ေပးခ်င္ပါတယ္. 🙂
ေကာ္ရည္ ေခါက္ဆြဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္ ၊ မနက္တိုင္းေစ်းထဲမွာ၀ယ္စားေနက် အခုေတာ့ မစားရတာၾကာေပါ့ ၊ ၀တ္ရည္ဆီက ႏွစ္ပြဲစားသြားတယ္ေနာ္၊ ျပန္လာရင္ ၀တ္ရည္ဆီလာၿပီး ထပ္စားအံုးမယ္၊ အဲဒီအခါက်ရင္ တကယ္ေကၽြးေနာ္ ၊ အခုေတာ့
ရွလြတ္
ေက်းဇူးဘဲညီမေလး
I will surely sis! 🙂
ေကာ္ရည္ၾကိဳက္တဲ႕ ကုကူနဲ႕ေတာ့ အဲမွာ စေတြ႕တာပဲ … ဘဲသားမရွိလို႕ ၾကက္သားနဲ႕ပဲ ခ်က္စားၾကည့္ေတာ့မယ္ … ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အစ္မေရ ….
ကူကူေရ လုပ္စားၾကည္႔ေနာ္။ ၾကက္သားနဲ႔လုပ္စားလည္း အဆင္ေျပပါတယ္။ ေက်းဇူးေနာ္ 🙂
ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေလးကို အစ္မလိုက္ရွာေနတာ အေတာ္ပဲ ညီမေလးေရ..
အျမန္ဆံုးလုပ္စားမယ္ေနာ္..
ေက်းဇူးညီမေလး
😀
ဟုတ္ကဲ႔ မခင္ယမံု လုပ္စားၾကည္႔ပါအုန္းေနာ္။ ၀တ္ရည္လည္း ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ သိပ္ၾကိဳက္တာ၊ ေတာ္ေတာ္ စားေကာင္းတယ္ မ.. Thanks also 😀
Sis …how to cook ငါး ဆန္ၿပဳတ္ ? When I feel not feeling well, I wanna eat this one. Btw share black and pepper crabs recipes and way to cook for me.
thanks.
sis yay ငါးရံ႔ ဆန္ျပဳတ္ လုပ္နည္းေလး ေရးေပးလုိက္မယ္ေနာ္..
ငါးရံ႔ ဆန္ျပဳတ္
၁။ ငါးရံ႔(၅က်ပ္သား) ကို အေရခြံဖယ္ျပီ အရုိးမပါေအာင္ အသားႏြင္း၍ ပါးပါးလွီးပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဆန္(နုိ႔ဆီဘူး တ၀က္)ကို ေရနွစ္ၾကိမ္ေဆး ေပးျပီ ေရကို ဆန္(၄ဆ)ထည္႔ေပးပါ။
၃။ ဆန္ကိုနူးေအာင္ တည္ျပီ ဆန္နူးလာမွ ငါးရံ႔သားမ်ားကို ထည္႔ေပးပါ။
၄။ အရသာအတြက္ ပဲငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(အနည္းငယ္)၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္(အနည္းငယ္ ပါးပါးလွီးထားေသာ) ျဖဴးေပးျပီ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးမ်ားျဖင္႔ သံုးေဆာင္နုိင္ပါတယ္။
thanks …sis
🙂
ေကာ္မုန္႔က Tapioca Starch ကုိေျပာတာဟုတ္ , မမ ?
ဟုတ္။ corn flour၊ potato starch လို႔လည္း ေခၚပါတယ္.. 🙂
ငပိကငပိစိမ္းလားငပိေထာင္းလားအမ
ငပိက အစိမ္းကိုပဲ ေထာင္းရမွာပါ.. 😛
သံေစ်းက ဘဲေပါင္းေခါက္ဆြဲကိုသတိရတယ္ လုပ္နည္းသိလား?