တုိ႔ဟူးသုပ္ေလး လုပ္စားၾကေအာင္
တို႔ဟူးသုပ္ေလးကို ခ်ဥ္ငံ႔စပ္ေလး သုပ္ထားပါတယ္။ တို႔ဟူး အိမ္မွာပါ က်ဳိလို႔ ရေအာင္ပါ တုိ႔ဟူးက်ုဳိနည္းပါ တင္ျပလိုက္ပါတယ္။ ဒီတို႔ဟူးက်ဳိနည္းေလးကိုေတာ႔ ၀တ္ရည္အမႊာညီမ ၀တ္မွဳံဆီက သိတာပါ။ အိမ္မွာ လုပ္စားသျဖင္႔ ၂၀၀က်ပ္ျဖင္႔ တစ္အိမ္လံုး သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္စြာ စားသံုး နုိင္ပါတယ္။ တုိ႔ဟူးက်ဳိခ်ိန္ကလည္း ၂မိနစ္ေလာက္သာ ၾကာ၍ အခ်ိန္တိုအတြင္း လုပ္စားပါတယ္။ အိမ္မွာ လုပ္စားၾကည္႔မွ အရမး္လြယ္ကူတာ ေတြ႔ရ၍ ျပန္မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္..
တုိ႔ဟူးက်ဳိရန္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ကုလားပဲ အစိမ္းမွုန္႔ – ၁ထုပ္ (၁၅၀ ဂရမ္)
၂။ ေရေအး – ၆၀၀ မီလီလီတာ (ml) (သို႔) လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ရခြက္
၃။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
၄။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
တို႔ဟူးက်ဳိနည္း
၁။ အရင္ဆံုး ခြက္တစ္ခုထဲ ကုလားပဲ အစိမ္းမွုန္႔မ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရေအး လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ခြက္၀က္ခန္႔ ထည္႔ကာ ပဲမွုန္႔မ်ားကို လက္ျဖင္႔ ေက်သည္အထိ ေမႊေပးပါ။
၂။ ပဲမွုန္႔မ်ား ေက်သြားမွ က်န္ ေရေအး(လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး ၆ခြက္)စာကို နည္းနည္းခ်င္း ေလာင္းထည္႔သြားပါ။
၃။ ေရထည္႔ျပီရင္ ဆား၊ ဆႏြင္းမွဳန္႔မ်ားကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။ မွတ္ခ်က္ (တုိ႔ဟူး အျဖဴလိုခ်င္ရင္ ဆႏြင္းမွုန္႔ မထည္႔ပါနွင္႔)
၄။ ေရာေမႊထားေသာ ပဲမွုန္႔ေရမ်ားကို ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲထည္႔၍ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ ၂မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးထားပါ။
၅။ ေညာင္းေစးလာသည္ အထိ ေရာေမႊေပးပါ။ ေညာင္းေစးလာလွ်င္ မီးပိတ္၍ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ ပံုစံခြက္တစ္ခုထဲ ထည္႔၍ ၃နာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ အေအးခံထားေပးပါ။
၆။ အေအးခံျပီရင္ တို႔ဟူးကို ကိုယ္ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို လွီးျပီ သုတ္စား၊ ေၾကာ္စားနုိင္ပါျပိ….
တို႔ဟူးသုပ္ရန္ ျပင္ဆင္နည္း
၁။ တုိ႔ဟူး – တ၀က္
၂။ ပဲမွုန္႔ (အၾကက္မွုန္႔)- စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
၃။ ငံျပာရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၄။ ဆား- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၅။ အခ်ဳိမွန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၆။ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၇။ ေဂၚဗီထုတ္ – တစ္စိတ္ (ပါးပါးလီွးပါ)
၈။ ေရွာက္ရြက္ – ၃ရြက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
၉။ မန္က်ဥ္းရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၁၀။ ငရုတ္သီးမွုန္႔ (အက်က္မွုန္႔) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
တို႔ဟူးသုပ္နည္း
၁။ တို႔ဟူးသုပ္ရန္ ပါ၀င္ေသာေသာ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ (တုိ႔ဟူး၊ ပဲမွုန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ေဂၚဗီ၊ မန္က်ဥ္းရည္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးမွဳန္႔၊ ေရွာက္ရြက္) အားလံုးကို ေရာနယ္လိုက္ပါ။
၂။ ျပီမွ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးမ်ားကို ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။
၃။ ခ်ဥ္ငံ႔စပ္ တို႔ဟူးသုပ္ေလးကို အိမ္မွာ အခ်ိန္တုိအတြင္း လုပ္စားၾကပါ…
Wutyee.. I’m glad that you post it recipe cos I have been looking for it.
After mixing the powder with water, do I have to leave it for a while or can I cook it straightaway? Thanks in advance.
မနုိင္ေရ… အရင္ဆံုး ပဲစိမ္းမွုန္႔ကို ေရအနည္းငယ္နဲ႔ မုန္႔လုံးေရေပၚနယ္သလို ေက်သြားေအာင္ နယ္ေမႊေပးရပါတယ္။ ပဲစိမ္းမွုန္႔ မေက်ရင္ က်ဳိတဲ႔အခါ အခဲေတြ ျဖစ္သြားတတ္လို႔ပါ။ ေက်ေအာင္ လက္ျဖင္႔ ေမႊျပီမွ ေရေအးကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းခ်င္း ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။ ေရာေမႊျပီရင္ ခ်က္ခ်င္း တန္းက်ဳိလို႔ရပါတယ္… း)
တို႕ဟူးသုပ္လုပ္စားခ်င္ေနတာ ၾကာပါျပီ။ ဒီမွာ က်ိဳျပီးသားတို႕ဟူး
၀ယ္မရတာနဲ႕ မစားျဖစ္တာလည္း အေတာ္ၾကာျပီ။
ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ အစ္မေရ… ဒီတခါပိတ္ရက္
အစ္မနည္းအတုိင္း က်ိဳျပီး သုပ္စားပါအံုးမယ္ 😉
လုပ္စားၾကည္႔ပါေနာ္.. ေက်းဇူးပါ…
ိတို႔ဟူးက်ိဳတာက ပဲမႈန္႔စိမ္း တစ္ထုပ္ဆိုတာ ဘယ္ေလာက္သားလဲ ဘယ္ႏွစ္က်ပ္သားလဲ တခ်က္သိခ်င္ပါတယ္..။ ေရက လီတာနဲ႔ ေၿပာႏိုင္ရင္ ပိုအဆင္ေၿပမွာပါ..။ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္က မရွိတာေရာ..ေနာက္ ရွိရင္ေတာင္ ပံုစံမတူတာမ်ိဳး ၿဖစ္ႏိုင္လို႔ပါ..။ Thz in advance.
မႏြယ္၊ အေပၚမွာ အျပည္႔အစံု ျပန္ေရးထားေပးပါတယ္။ ပဲမွုန္႔ တစ္ထုပ္ကို ၁၅၀ဂရမ္ တစ္ထုပ္ကို ေျပာတာပါ။ ေရကေတာ႔ ၆၀၀ မီလီလီတာ ဆုိရင္ ပိုမွန္ပါလိမ္႔မယ္။
ေသခ်ာၿပန္တင္ေပးထားတာ ေက်းဇူး မ၀တ္ရည္ ေရ..႕.. ဒီတပတ္ တို႔ဟူးက်ိဳၾကည္႔မယ္ဆိုၿပီး အခုမွ ၿပန္ဖတ္ၿဖစ္လို႕ပါ..။
ဟင္းအသစ္ေတြ တင္တိုင္းဖတ္ၿဖစ္ အားေပးေနပါတယ္ေနာ္..။ ေက်းဇူးလဲ တင္ပါတယ္..။
good job pig yee…urs one has a lot of things…i wanna eat…heee
မွုံၾကီးေရ ကိုယ္ျပန္လာမွ တူတူထပ္လုပ္စားၾကတာေပါ႔… ဟဲဟဲ
ဖတ္ရင္းနဲ႕ ပါးစပ္ထဲမွာ တံေတြးေတြျပည္႔လာပါေရာလား ေဒၚ၀တ္ရည္
စားေကာင္းမယ္ဆိုတာၾကည္႔တာနဲ႕သိတယ္
လုပ္စားဦးမယ္
ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး း)
မေခ်ာ လုပ္စားၾကည္႔ပါေနာ္။ အိမ္မွာ လုပ္စားရတာ ၀ယ္စားရတာထက္ ပိုလည္း စားေကာင္းတယ္။ ေစ်းလည္း အရမ္းခ်ဳိတယ္။ ၀တ္ရည္ေတာင္ ဒီေန႔ ထပ္လုပ္စားအုနး္မလို႔….
Thanks for the recipe. This is one of my favorite.
Thanks you too!
ေထာဟိုေန့ကၾကိဳတယ္ ေၾကာ္စားမို့ ေရေႏြးနဲ့နယ္လိုက္တာ ၿပီးေတာ့ သိပ္မေမႊဘူး အိုးကလဲကပ္ေနေတာ့ ရေလာက္ၿပီဆိုမီးပိတ္လိုက္တာ ခဲဘူး ေပ်ာ့စိစိၿဖစ္သြားလို့ လႊတ္ပစ္လိုက္ရတယ္
ပဲမႈန့္အက်က္မုန့္နဲ့ေကာလုပ္လို့ရလားမမ၀တ္ရည္
ေထာေရ၊ တို႔ဟူးကို ေရေႏြးနဲ႔ မေမႊရပါဘူး။ ေရေႏြးနဲ႔ေမႊရင္ မက်ဳိခင္ ခဲသြားပါလိမ္႔မယ္။ ေရေအးေလးနဲ႔ပဲ ပဲစိမ္းမွုန္႔ အေစ႔ေပ်ာက္သည္အထိ ေမႊေပးပါ။ ျပီရင္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးရပါတယ္။ နည္းနည္း မေမႊလိုက္တာနဲ႔ တို႔ဟူးက ခဲသြားတတ္လို႔ပါ။ အေအးခံတဲ႔အခါ မခဲဘူးဆုိတာ ခ်က္တုန္းက ေရက်န္ေနတာကို ခ်လိုက္လို႔ ေပ်ာ႔သြားတာပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ေနာက္တစ္ခါ က်ဳိရင္ ေရေအးနဲ႔ အေစ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ေမႊပါ။ ျပီရင္ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ ေညာင္းေစးျပီ အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္မွ အေအးခံေပးပါ။ ထပ္လုပ္စားၾကည္႔ပါအုန္း….
Thank you sister.
အခု ေလာေလာဆယ္ ဗိုက္ဆာေနတာ..
စားလိုက္ရလို႕ကေတာ့ ရွယ္ပဲ..
အားေပးသြားလို႔ ေက်းဇူးပါ။ မသိဂၤါေက်ာ္အတြက္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ တစ္ပြဲ ပို႔လုိက္ျပီေနာ္…
ပဲမႈန္႔အစိမ္းကုိ ၂မိနစ္ေလာက္ၾကိဳရင္ အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လားဟင္..ကူးအရင္ကလုပ္တာအစိမ္းနံ႕ထြက္ေနတာ…မစားႏိုင္လို႔ လႊင့္ပစ္ရတယ္..
အစိမ္းနံံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ဘယ္လိုလုပ္ရသလဲေျပာျပပါေနာ္။
မစႏၵကူးေမ၊ အစိမ္းနံ႔ထြက္တာက က်ဳိတဲ႔အခါ မက်က္ေသးခင္ ခ်လိုက္မိလို႔ပါ။ ေရနည္းရင္လည္း အစိမ္းနံ႔မေပ်ာက္ခင္ ေညာင္းေစးသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ က်ဳိတဲ႔အခါမွာ အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ထိ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ အစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္သြားပါလိမ္႔မယ္… အစိမ္းနံ႔လည္း ေပ်ာက္ျပီ ေရမက်န္ေတာ႔ရင္ တုိ႔ဟူးကို အေအးခံလို႔ ရပါျပီ။ ထပ္လုပ္စားၾကည္႔ပါေနာ္… 🙂
ဒါဆို တုိဟူးက်ိဳခိ်န္(၂) မိနစ္ဆိုတာ ဘယ္အခ်ိန္ကိုေျပာတာလဲ ညီမ..
နာရီ၀က္နီးပါးေမႊတာေတာင္အစိမ္းနံံ႕မေပ်ာက္ခ်င္ဘူး..
မကူးေရ, ေရေအးထည္႔တာ အရမ္းမ်ားသြားလို႔ နာရီ၀က္ေလာက္ ေမႊတာေတာင္ အနံ႔မေပ်ာက္တာပါ။ ေရမက်န္မွ အစိမ္းနံ႔ကေပ်ာက္တာပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ေရကို သင္႔ေတာ္ရုံ ပဲစိမ္းမွနု္႔ ၁၅၀ ဂရမ္အတြက္ ၆၀၀~ရ၀၀ မီလီလီတာ အတြင္းေလာက္ပဲ ထည္႔ရင္ မိီးနည္းနည္းျဖင္႔ ၂မိနစ္ေလာက္ အဆက္မျပတ္ေမႊရုံနဲ႔ အနံ႔ေပ်ာက္ပါတယ္.. စမ္းၾကည္႔ပါအုန္းေနာ္.. 😀
ဝတ္ရည္ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။ အက်ိဳလြန္လို႕ခဲသြားတာကလြဲလို႕အကုန္အဆင္ေျပတယ္။
Mrswin ေရေနာက္တစ္ခါဆို ပိုအဆင္သြားမွာပါေနာ္.. တျခားဟင္းေတြလည္း လုပ္စားၾကည္႔ပါအုန္း.. 🙂
ကုလားပဲကို အဂၤလိပ္လိုဘယ္လုိေခၚ လဲဟင္။ အရင္တခါက အိန္ဒိယဆိုင္က ၀ယ္လာတဲ ့ပဲမွုန္ ့နဲ ့လုပ္တာ လုပ္မရလုိ ့။ ပဲအမ်ိဳးအစားမတူ လို ့ထင္တယ္ေနာ္။
ပဲမွုန္ ့(Besan)
Thank you very much, Ma Wut Yee. I have tried the recipe and it really tastes delicious. Many thanks again and wish you all the best.
သက္ထားေရ တျခားခ်က္နည္းေတြလည္း စမ္းၾကည္႔ပါအုန္းေနာ္… ေက်းဇူးပါ.. 😀
မ၀တ္ရည္ေရ …ေက်းဇူးတင္ပါတယ္…
တို့ဟူးအရမ္းၾကိဳက္လို့ လုပ္စားခ်င္ေနတာၾကာျပီ… အခု မ၀တ္ရည္ ရဲ့နည္းေလးနဲ့ အဆင္ေျပသြားတယ္ ဆႏြင္းမႈန့္နည္းသြားလို့ သိပ္မ၀ါတာပဲရွိတယ္ 🙂
Thanks to Tin Nwe also!! 😀
kom: ဟူုး ထင္သေလာက္မလြယ္ဘူး
heee 🙂
mine always turn out so soft 😦
ေရက်န္သြားလို႔ပါ နႏၵာေရ… ေနာက္တစ္ခါ လုပ္ၾကည္႔ ေရမက်န္ေအာင္ ၾကိဳးစားလုပ္ၾကည္႔ပါေနာ္…
မ၀တ္ရည္…ေက်းဇူးပါ…
မ၀တ္ရည္ရဲ႕နည္းအတိုင္းတို႕ဖူးက်ိဳတာ…အားလံုးအဆင္ေျပသြားတယ္
😀
တုိ႔ဟူးသုပ္စားခ်င္ေနတာၾကာျပီ အခုမွ အမဝတ္ရည္ နဲ႔ေတြ႕မွပဲ စားျဖစ္ေတာ႔တယ္
အမေရ…..
ေက်းဇူးတင္တယ္ေနာ္ အမ
🙂
မ၀တ္ရည္
တို႕ဟူးေၾကာ္ကိုေကာ ဒီတိုဟူးအတုိင္း ေၾကာ္လို႕ရလား…သိခ်င္လို႕ပါ..
၀င္းပပေရ တုိ႔ဟူးေၾကာ္ရင္လည္း ဒီတုိ႔ဟူးကိုပဲ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ ေၾကာ္လုိက္ရုံပါပဲ..
ကုလားပဲ က အမွုန္႔မရွိဘဲ ပဲျခမ္းစိမ္းပဲ ရွိေနတယ္၊
အဲ့ဒါ ဘယ္လုိလုပ္လုိ႔ ရမလဲ….
ေျပာျပေပးပါလား….
How many servings do you get from this recipe? I am guessing that 150g of besan is about 2 cups. Can you please confirm? Thanks Sis!
yes.. 150g nearly equal with 2cups…. 😀 Thanks sis too
Do you happen to know preparing the salad in Shan style? If I am right, it uses vinegar instead of tamarind. Could you also post that if not trouble you so much? Maybe you could reply to this comment? 😛
Once again, thanks sis!
၀တ္ရည္ သုတ္ရင္ေတာ႔ မက်ဥ္းရည္ပဲ ထည္႔ျပီ သုတ္တာမ်ားတယ္။ ရွမ္းလိုသုတ္တာေတာ႔ မသိဘူး။ ဗီနီကာထည္႔လည္း ခ်ဥ္တာခ်င္ေတာ႔ အတူတူပဲမုိ႔ မက်ဥ္းရည္အစား ဗီနီကာ ထည္႔လည္း ရပါတယ္…:D
အမေရ ကၽြန္ေတာ္လြမ္းပိုင္ရွင္ပါ ဆက္သြယ္လို႔ရမယ္ဆိုရင္ ဆက္သြယ္ေပးပါေနာ္ ခြင့္ေတာင္းစရာေလးရွိလို႔ပါ ေလးစားလွ်က္ (ဆက္သြယ္ရန္) lwanpaishin@futurestars-mm.org ပါ
အမေရ..
ထိုဖူးေပါတဲ့ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ သုပ္တာတမ်ိဳး..
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ရယ္.၊ ၾကာညိဳ႕ေခၚတဲ့ ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေထာင္ၿပီး ေရေရာထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴရည္ ထဲ့ၾကတယ္..ၿပီးေတာ့ ပဲရည္မက်ိဳခင္ စစ္ထားတဲ့ ပဲခ်ဥ္ အႏွစ္ကေလးလဲ ထဲ့ၾကတယ္…. က်န္တဲ့ အဆာပလာေတြ ထဲ့တာေတာ့ တူတူပါပဲ .ေရွာက္ရြက္ထဲ့သုပ္တာေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး…ပဲမႈန္ ၊မန္က်ည္းရယ္.ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ထဲ့တာက်ေတာ့ ဗမာသုပ္လို႔ ေခၚၾကတယ္..
ရွမ္းျပည္မွာ သုပ္တဲ႔ တုိ႔ဟူးသုတ္ေလးလည္း ၾကိဳက္တယ္.. 🙂
ညီမေလးေရ..
တို႔ဟူးကို စမ္းၿပီးလုပ္ၾကည့္အံုးမယ္..တစ္ခါမွမလုပ္ဖူးဘူး..
သူကလုပ္ရတာလြယ္ေပမယ့္ ေတာ္ေတာ္သတိထားရမယ္ေနာ္..
ၿပီးမွ ခ်ဥ္ငန္စပ္စပ္ကေလးသုပ္စားမယ္..
ေက်းဇူးညီမေလး
🙂
Plz try it မခင္ယမံု.. 😀
မ၀တ္ရည္
ပဲမႈန့္အက်က္မုန့္နဲ့ေကာလုပ္လို့ရလား
ဟုတ္ကဲ႔ရပါတယ္..
Thank you so much for the recipe. I would like to suggest that to use the measurement with the global international standard such as ( for the liquid, liter or oz or cup and (for the solid measurement gram or lb) will be helpful for the people from oversea and around the world. That စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း is not the standard and make confuse. Because of there are different types of table spoons in the list of culinary course. Thank you so much.
there are a lot of teaspoon and table spoon measures you can buy from grocery stores or supermarkets.. teaspoon, tablespoons are also widely used world wide.. i guess.. 🙂
မေရ …အေပၚကအတိုင္းလုပ္ၾကည့္တယ္..ေအးသြားေတာ့အခဲေလးမျဖစ္ဘူး…ေပ်ာ့ၿပီးၿပဲေနတယ္..ေရကုန္ေလာက္ၿပီထင္မွအိုးကိုခ်လိုက္တာပါ.. 😦