ကိုရီးယားထမင္းသုတ္ (Bibimbap)
ကိုရီးယားထမင္းသုတ္ (Bibimbap) သည္ ကိုရီးယားတြင္ လူအၾကဳိက္အမ်ားဆံုး၊ ေရပန္းအစားဆံဳး ထမင္းသုတ္တမ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။ တခ်ဳိ႔ကလည္း Bibimpap ဟုေခၚေ၀ၚၾကသည္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
- အမဲသား(သို႔) ၀က္သား [pork] ♦ ၁၅က်ပ္သား (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ခ်က္ျပီသား ထမင္း [cooked rice] ♦ ဆန္နုိ႔ဆီဗူး ၁လံုးခဲြ
- ပဲပင္ေပါက္ [bean sprout] ♦ လက္တစ္ဆုပ္စာ (ေရျဖင္႔ စင္ေအာင္ေဆးပါ)
- မုန္လာဥနီ [carrot] ♦ ၁ဥ (အရွည္လိုက္လွီးပါ)
- မွုိေျခာက္ [wild mushroom] ♦ ၄ခု (ေရေႏြးျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီး အရွည္လွီးပါ)
- သခြာသီး [cucumber] ♦ ၁ခု (အခြံမႏြာပဲ အ၇ွည္ပါးပါး လွီးပါ)
- ကိုရီးယား ငရုတ္သီးအနွစ္ [hot pepper paste] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- (CityMart တြင္ ကိုရီးယားငရုတ္သီးနွစ္ကို ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ [spring onion] ♦ ၁စည္း (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
- ၾကက္ဥ [egg] ♦ ၁လံုး
- ဟင္းနုႏြယ္ရြက္ (သို႔) ဆလက္၇ြက္ [salad] ♦ လက္တဆုတ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
- နွမ္း [seasame seed] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- နွမ္းဆီ [seasame oil] ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆား [salt]
- သၾကား [sugar] ♦ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ အမဲသားစဥ္းေကာကို ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ပဲငံျပာရည္အခ်ဳိ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ နွမ္းဆီ(အနည္းငယ္) ထည္႔နုယ္ပါ။
၂။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ျပီး အမဲမ်ား က်က္သည္အထိေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္ထဲ နွမ္းဆီ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ႃပီး သခြာသီး၊ မုန္လာဥနီ၊ မွုိေျခာက္ အားလံုးကို တလွည္႔စီ အေရာင္ေျပာင္းသည္အထိထည္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။
၄။ ထုိ႔ေနာက္ ေရပြက္ပြက္ဆူေသာ အုိးထဲသို႔ ပဲပင္ေပါက္မ်ားထည္႔၍ ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ေပးျပီ ၃မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးပါ။ ျပီေနာက္ ျပန္ဆယ္ျပီ ဆား၊ နွမ္းဆီ အနည္းငယ္ျဖင္႔ ေရာနုယ္ထားပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ေျမအိုးတစ္ခုထဲသို႔ (ထမင္း၊ အမဲသား၊ ပဲပင္ေပါက္၊ သခြာသီး၊ မုန္လာဥနီ၊ မုွိေျခာက္၊ ဆလတ္ရြက္၊ ၾကက္ဥ) တုိ႔ကို စီထည္႔ထားလုိက္ပါ။
၅။ ျပီမွ အရသာအတြက္ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ နွမ္းဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း)၊ သၾကား တို႔ကိုထည္႔ျပီ ဇြန္းျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာနယ္လိုက္ပါ။
၆။ အရသာအေပါ႔အငံ႔ျမည္းျပီး အေနေတာ္လွ်င္ ေျမအုိးကို အဖံုးအုပ္ျပီ မီးအပူျဖင္႔ ၂မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးျပီ ပူပူေလး သံုးေဆာင္ နုိင္ပါျပီ။
ရ။ တခ်ဳိ႔က ၾကက္ဥကို ေဖာက္မထည္႔ပဲ ေၾကာ္၍ထည္႔ပါက မီးအပူေပးရန္ မလိုပဲ အသင္႔စားသံုးနုိင္ပါသည္။
၈။ ကိုရီးယားထမင္းသုတ္ (Bibimbap)ကို ျမိန္းရွပ္စြာ စားသံုးနုိင္ပါျပီ…
i ate that one before at korean restaurant…but a little bit different is we need to put red pepper sauce over htere and egg need to be a bit more cook….looking yummy
ကိုယ္ကလည္း ၾကက္ဥက မီးနဲမေမြွးခင္ပံုကို ရုိက္ထားတာေလ… 🙂
အမဲသားလုပ္တဲ့အခါမွာ ဆားတင္မဟုတ္ပဲ ငံျပာရည္နဲ့သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ေရာျပီး ေၾကာ္လုိက္ပါက အနံအရသာပုိေကာင္းမယ္လုိ့ထင္ပါတယ္
အၾကံေပးျခင္းသက္သက္ပဲျဖစ္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ
THanks for suggetion!
ခ်က္ျပဳတ္နည္းမ်ိဳးစံုကို ေရးသားေဖာ္ျပေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဒါေပမယ့္ ကိုရီးယားအစားအစာေတြ ေဖာ္ျပေပးတဲ့အထဲမွာ အဓိကလိုအပ္ေနတဲ့ ဟင္းခ်က္ပစၥည္းတစ္ခ်ိဳ႕က်န္ေနတာ ေတြ႕ရပါတယ္ ဘီဘင္ဘပ္(bibimbap/비빔밥) ဟာကိုရီးယားထမင္းသုတ္ပါ သူ႕မွာပါတဲ႕ အဓိက မိန္းက ငရုတ္သီးအႏွစ္ (gochujang/고추장) ျဖစ္ပါတယ္ စီးတီးမတ္နဲ႕ ဘေလဇြန္တို႕မွာ ၀ယ္ယူလို႕ ရႏုိင္ပါတယ္ က်န္တာေတြလဲ အႀကံျဖည့္စြက္ေပးခ်င္ပါတယ္ ဆႏၵရိွရင္ပါ
ဟုတ္ပါတယ္။ ကိုယ္တုိင္ကလည္း ကိုရီးယားမဟုတ္၊ ဒါေပမယ္႔ ကိုရီးယား ဟင္းလ်ာေတြကို အတတ္နုိင္ဆံုး အဓိကလိုအပ္တာေတြကို အတတ္နုိင္ဆံုး ထည္႔ထားေပးပါ။ အကယ္၍ လုိအပ္တာမ်ားရွိရင္ နားလည္ေပးပါ။ ခုကိုရီးယား ထမင္းသုတ္ထဲမ်ာ ကိုရီးယား ငရုတ္သီးနွစ္ ထည္႔ထားပါတယ္။ ေသခ်ာျပန္ၾကည္႔ၾကည္႔ပါအုန္း။ ကိုရီးယား ငရုတ္သီးအနွစ္ gochujang(စီးတီးမတ္က ၀ယ္ျပီပဲ ထည္႔တာပါပဲ) ခ်က္နည္းမွာ ေရးထားပါတယ္။ အၾကံေပးျဖည္႔စြက္ေပးခ်င္သူ မည္သူမဆို ဖိတ္ေခၚပါတယ္… 😀
အႀကံေပးမႈကို တေလးတစားတံု႕ျပန္တဲ့အတြက္ ၀မ္းသာပါတယ္ မ၀တ္ရည္အေနနဲ႕ ကိုယ္ကၽြမ္းက်င္တဲ့ ဘက္ကေန ႀကိဳးစားအားထုတ္ၿပီး အမ်ားအက်ိဳးေဆာင္မႈကိုလဲ အားက်မိပါတယ္ ေက်းဇူးပါ မ၀တ္ရည္ေရ…
Thanks May also!! 🙂